【110-2微學分課程】系統工程實務概論(A)(B)

選課日期:111/6/14截止

課程名稱

系統工程實務概論

授課教師

(A班)機械工程學系 魏世昕 教授

(B班)應用化學系 林至闓 教授

課程概述與目標

依過去所學之知識、機械設計方法、系統工程流程,以指定題目分組競賽之方式,實際規劃並實作,於學期中各個階段進行期中與期末報告,展示實作成果。

課程日期

6/17 (五)~ 7/22 (五)

每週五 08:00-12:00 、13:00-15:00

課程總時數

兩班各36小時

上課地點

(A班)工程五館 105

(B班)工程五館106

修課人數上限

兩班各30人

先修科目或先備能力

修課學生須具備:大學三年級之相關知識或能力

學生自備物品

作業、考試、評量

4場期中進度報告(60%)、期末競賽與驗收

課程大綱

單元主題內容綱要講授示範習作其他
系統工程系統工程方法與專案管理3hr
實作課程創創工坊實作設備教學2hr1hr
實作討論設計實作3hr27hr

課程進度表

日期  課程進度、內容、主題
16/17 課程簡介、系統工程方法與專案管理實作流程。
26/24實際應用系統工程流程,了解任務分析與系統設計流程。創創工坊實作與應用。
37/1實際應用系統工程流程,進行系統設計。創創工坊實作與應用。
47/8實際應用系統工程流程,進行系統整合測試。創創工坊實作與應用。
57/15實際應用系統工程流程,進行系統測試。創創工坊實作與應用。
67/22實作成果驗收與期末報告。

課程教材

1. 周瑞仁,祝飛鴻,張桂祥,黃國棟,系統工程實務與應用,滄海圖書,2014

選課須知Notice of Course Registration

1.修課方式比照一般課程,必須通過課堂之作業、測驗、討論、實驗、實習或成果發表等教學活動規定,經授課教師認證通過。

2.學生修習專業領域小組開設之微學分課程累積每滿9小時核計0.5學分,不足9小時者不予採計學分。

3.學生需於大四上學期開學前提出學分登錄申請。

4.前款所登錄之學分是否採計為畢業學分,由學生就讀學系決定。

5.微學分課程適用對象為學士班學生。如課程人數未滿,碩士班/博士班同學可以修課,但不計入學分。

6.完成選課後,若人數超過上限,所有報名者進行亂數抽選 (並非先搶先贏)。

1.Regulations for assessment of Short Courses are the same as for the regular courses. Registered students have to pass class homework, test, discussion, lab, practice or achievement publishing, by following the notification and receiving the approval by the class teacher.

2.Student in this short course will receive 0.5 credit for every 9 hours completed; no credit will be given for a study period less than 9 hours.

3.Students in class have to conduct Credential Login Application at Year 4, semester 1 to record the credits, as required of by NCTU.

4.Whether the credit obtained from the course is applicable to graduation requirement is dependent on the decision of the student’s department.

5.This course is first available to the undergraduate student within the offering department until the total number of allowed registered students in this course is full. If the number is not full, the course is also open to the master degree and PhD students but no credit can be counted for the graduate students.

6.After registration and if the total registered student number exceeds the approved one, there will be a random draw to select students who have signed up; it is not  by first come first served basis.